dijous, 2 d’agost del 2007

Recomanacions estiuenques. La tirania del Poder.






Sovint confonem el Poder amb l'autoritat. Sovint acceptem que l'home és bo per naturalesa i ens imaginem que tot aniria millor si el que pateix la tirania del poder el
tingués i el pogués exercir.

Poques vegades podem observar aquest supòsit i hem de recórrer a la ficció per tal de testar la situació. En aquest sentit us recomano dues pel·lícules que mereixen ser visionades: Das Experiment -pel·lícula alemana sobre un experiment sociològic realitzat a una universitat- i Dogville -meravellosa i sorprenent pel·lícula de Lars Von Trier sobre la misèria humana-. Tant a Dogville com a Das Experiment ens donen una resposta: "els sotmesos a una tirania absoluta del poder, un cop l'adquireixin en el mateix grau, l'exerciran de manera més brutal i tirànica".

Per a completar aquesta qüestió, i aprofitant que som a l'estiu i tenim més dies d'oci, us recomano la lectura d'un petit article de l'antropòleg Marvin Harris publicat a Alianza Cien: "Jefes, cabecillas, abusones" on realitza un recorregut històric i cultural sobre les diferents tipologies de caps i com al llarg del temps han anat sent acceptats pels seus subordinats.

Què passaria si estant en la situació dels personatges oprimits de Dogville o Das Experiment, se'ns donés la possibilitat d'exercir el poder? Podríeu dir amb rotunditat que no faríeu el mateix? El fet que en un moment donat hagin estat oprimits els hi exculpa de l'exercici tirànic del poder? Rumieu-hi i si voleu comencem la xerrada...




Relacionat amb l'exercici i l'ús del Poder...
Servint-me d'aquest mitjà de comunicació vull manifestar el meu rebuig a la visita Mr Marshall del president Zapatero. Si-us-plau prou de donar la imatge de colonitzats agraïts perquè ens ve a visitar el líder de la metròpoli en aquests moments delicats. Prou de demanar almoina!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Be, no crec que sigui determinista. Sino tot aniria sempre cap avall. I algunes coses van cap amunt i altres no, per poder tirar endavant.
Respecte a les recomanacions, jo faig la meva: Les Institucions de Gai. Text de dret roma amb molt de suc. Per allo que no expliquen a les facultats ni als llocs de poder: els romans ja diferenciaven l autoritat i la potestat. Avui dia autoritat i potestat, com sempre, han d anar juntes. I les coses van com van perque precisament les autoritats utilitzen la llei saltant-se-la.
Ate loginho.

Andrea ....de acà y de allà ha dit...

Hola Lucia..Este tema me hace pensar en lo que pasa con los hijos maltratados..cuando llegan a la misma situación de poder, o sea al ser padres la mayoría repiten su conducta y muchos con más violencia que su progenitor..
Un saludo