dimarts, 29 de gener del 2008

Precampanya (1)



Com tots haureu observat aquests dies els de CiU ens han inundat amb OPIs amb l'eslògan general "Respectaran Catalunya" i els següents missatges electorals:

1. "La gent no se'n va del seu país per ganes, sinó per gana. A Catalunya no hi cap tothom"

2. "Ens hem equivocat! S'han de recuperar valors com el respecte, l'esforç, l'autoritat, la disciplina... a la família, l'escola i la societat"

3. "A Catalunya se'ns respecta menys que abans. Això s'ha d'acabar"

Estar clar que aquesta campanya volia perseguir ser provocadora (pel contingut dels missatges) i se'n parlés d'ella (per la presència). Per cansament i avorriment no entraré a debatre els 2 primers missatges, crec que de tant provocadors entren de ple en la frivolitat.

Si llegíssim els missatges sense tenir informació del remitent, clarament ubicaríem els missatges a un partit conservador, nacionalista i ubicat en l'eix dreta de l'escala ideològica. En aquest sentit, veiem com l'estratègia d'aquesta campanya és captar al nucli dur de l'electorat i reivindicar la seva identitat, el seu perfil propi dins el sistema de partits actual.

Respecte als colors triats i la utilització del blanc i negre: respecten l'estratègia de la campanya anterior, Duran centre de la campanya, imatge de professional i lleugerament proper (tot i marcant una certa distància amb la taula de frontera).

Un apunt d'humor...
si tornem al tercer missatge, aquí va la primera reflexió que vaig fer en el moment de llegir-ho de passada en el metro de Sants:

3. "A Catalunya se'ns respecta menys que abans. Això s'ha d'acabar"

si mires només això (sense l'eslògan general) i penses en CiU, la lectura és forçosa: A Catalunya respecten a CiU menys que abans.

Qui sap si volien transmetre també aquest missatge...